Multidisciplinaire Aortadissectie Poli Radboudumc

Intro

In 2023 is het Radboudumc gestart met de Multidisciplinaire Aortadissectie Poli. Op deze poli wordt de gezondheid en de aorta gecontroleerd van mensen met een type A en/of type B aortadissectie. De poli bestaat uit drie onderdelen: een CT onderzoek, een gesprek met een chirurg en een afspraak met een fysiotherapeut.

De wens

De poli voor mensen met een type A of type B aortadissectie is een lang gekoesterde wens van de Stichting Aortadissectie Nederland. Veel lotgenoten merkten dat hun ziektebeeld – een aortadissectie – niet helemaal begrepen werd door hun behandelaars. Daarnaast waren veel lotgenoten onzeker na een CT-onderzoek, omdat zij moesten wachten op de uitslag. De tijd tussen onderzoek en uitslag is vaak spannend en stressvol. Kan dit niet anders?

Eerste plannen

Op de lotgenotendag in het Radboudumc (2021) werden de eerste plannen gemaakt voor een nieuwe poli. Vervolgens zijn Guillaume Geuzebroek (cardio-thoracaal chirurg), Roland Van Kimmenade (cardioloog) en Niek Koenders (fysiotherapeut) in gesprek gegaan met alle betrokkenen. Het was bijvoorbeeld uitdagend was om de juiste onderzoeken op de juiste tijden te plannen. De afdeling Beeldvorming begreep het belang van de poli en heeft nu voorrangsplekken gereserveerd op de maandagochtend. Daarnaast was er weinig ruimte op de polikliniek voor extra afspraken. Door gebruik te maken van de oefenruimte Fysiotherapie is het toch mogelijk alle afspraken op maandagochtend te plannen. Samen met zorgverzekeraar VGZ is er tijd en geld vrijgemaakt om de poli te organiseren. De poli is 18 september 2023 geopend en de eerste patiënten zijn al ontvangen!

De poli

Alle onderzoeken en afspraken zijn nu op één maandagochtend gepland. Als eerste stap krijgen patiënten een CT onderzoek. Een CT-onderzoek is een soort 3D-foto van de binnenkant van het lichaam met behulp van röntgenstralen. Dit onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De tweede stap is een gesprek met een chirurg. Hierbij wordt de uitslag van het CT-onderzoek besproken, waardoor patiënten meteen duidelijkheid krijgen. Verder wordt de operatie besproken (indien geopereerd) en worden verschillende behandelopties toegelicht. Als derde stap is er een afspraak met een fysiotherapeut. Hierbij wordt de conditie getest en worden leefstijladviezen besproken. De conditie test is een zes minuten wandeltest. De maximale gelopen afstand geeft een goede inschatting van de conditie en eventuele klachten bij inspanning. Met leefstijladviezen worden tips bedoeld voor, onder andere, bewegen, voeding en omgaan met stress.

Toekomst

Vanaf mei 2024 start de nieuwe Verpleegkundig Specialist in opleiding Aortadissectie in het Radboudumc. Deze persoon wordt het aanspreekpunt voor mensen met een aortadissectie, zodat je als patiënt met al je vragen bij één zorgverlener terecht kan. Daarnaast zal de verpleegkundig specialist de poli organiseren, zodat iedereen een persoonlijke uitnodiging krijgt. Met de aanstelling van een Verpleegkundig Specialist gaat een tweede lang gekoesterde wens van de Stichting Aortadissectie Nederland in vervulling. Meer informatie hierover lezen jullie in een volgend artikel!

Voor wie?

De Multidisciplinaire Aortadissectie Poli is op dit moment beschikbaar voor patiënten die behandeld worden in het Radboudumc. De blauwdruk van de poli is vrij verkrijgbaar, waardoor we hopen dat ook andere ziekenhuizen een Multidisciplinaire Aortadissectie Poli gaan organiseren.