Lotgenotendag 2019, karakter van reunie, kennismaking en infomatie

Op 19 september 2019 werd al weer de vierde lotgenotendag aortadissectie gehouden. Wij waren dit jaar te gast in het UMCUtrecht. Ruim 100 lotgenoten en naasten waren aanwezig. De zaal liep al snel vol en het was geweldig om zoveel lotgenoten bij elkaar te zien. Naast het terug zien van “oude” bekenden en het uitwisselen van verhalen en ervaringen stonden er o.a. ook 2 sprekers op het programma t.w.

  • Dr. Joost van Herwaarden,  vaatchirurg in het UMCUtrecht en tevens onze gastheer. Zijn presentatie had als onderwerp ‘Consequenties van het gebruik van Röntgenstraling bij aortadissecties en nieuwe technieken om dosis te reduceren.’
  • Dr. Annette Baas, klinisch geneticus in het UMCUtrecht. Het onderwerp van haar presentatie was ‘Erfelijkheid van aortadissecties; wanneer en waarom DNA-onderzoek.’

Beide presentaties werden als zeer interessant en verhelderend ervaren.

Regio activiteiten

Tussen de presentaties door werd er in regio verband gesproken over mogelijke activiteiten waar in
de betreffende regio behoefte aan is. Er waren 5 regio’s gevormd  Zodoende kunnen er dichter bij huis en in klein verband activiteiten worden georganiseerd en kunnen lotgenoten contact met elkaar zoeken, indien gewenst. Een aantal lotgenoten hebben zich als contactpersoon aangemeld.

Ook artsen aanwezig

Op deze dag waren tevens aanwezig de cardio-thoracale chirurgen dr. Antoine Driessen (Amsterdam UMC loc. AMC) en dr. Michel Verkroost (Radboudumc Nijmegen) alsmede verpleegkundig specialist Henk van Aert (Amphia Breda). Daardoor werd het mogelijk om tijdens de Meet & Greet zowel met lotgenoten als met diverse artsen te praten. En  gepraat werd er zeker. Het was een overweldigende kakofonie van stemmen met zowel ernstige als blije gezichten.

Bedankje

Tot slot willen wij Marc van der Riet bedanken die als dagvoorzitter de bijeekomst heeft geleid. Mede door hem is de dag een succes geworden.

Wij wensen iedereen voor het komende  jaar een goede gezondheid, goed herstel en sterkte toe.

Wellicht tot volgend jaar als we te gast zijn in het Radboudumc Nijmegen.

Roelie, Deborah en Connie

us nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.