Maatwerk voor patiënt met een verwijde buikslagader dankzij nieuw onderzoek

Onderzoekers van de TU/e en het Catharina Ziekenhuis zijn erin geslaagd om de elasticiteit en spanning in de aorta te meten. Vaatchirurgen zijn met die kennis beter in staat om te voorspellen of en zo ja wanneer een verwijding van de buikslagader (aneurysma) preventief geopereerd moet worden.

Een plaatselijke verwijding van de buikslagader levert op zichzelf geen klachten op, maar als dit aneurysma scheurt dan veroorzaakt dit een levensbedreigende inwendige bloeding. Door niet alleen naar de maximale diameter van de aorta te kijken, maar ook de elasticiteit en spanning in de aorta te meten, weet de arts nu meer over de conditie en stevigheid van de vaatwand. Daardoor kunnen artsen een beter onderbouwde keuze maken voor wel of niet opereren.

lees verder

Aanvullend op dit artikel.
Deze techniek voor het bepalen van groei-/ruptuursnelheid is veelbelovend zijn maar moet nog wel eerst gevalideerd worden met vele grotere aantallen dan nu is gebeurd. De techniek kan goed in de buik toegepast worden maar veel minder makkelijk in de borstkas. Validatie voor patiënten met een dissectie is helaas nog ver weg.

bron: Catharinaziekenhuis.nl