Als een familielid in het ziekenhuis ligt

 ‘Het was zo fijn dat ik iets kon dóen’

Als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis, brengt dat ook voor familieleden een hoop angst en onzekerheid met zich mee. In sommige ziekenhuizen zijn er speciale familiecoaches. Dat neemt niet alleen een hoop onrust weg, het bespoedigt ook het herstel.

Laatst nog werd er een vrouw van middelbare leeftijd binnen-gereden terwijl ze werd gereani-meerd. Verpleegkundige Lisette Roelands werd meteen ingeschakeld om de partner van deze mevrouw op te vangen: hij wilde er heel graag bij blijven. “Dat is niet gebruikelijk”, vertelt Roelands, “maar dat is nou juist iets wat wij met de arts kunnen overleggen. Het mocht, en terwijl we samen op een krukje in de trauma-kamer zaten, kon ik hem uitleggen wat de artsen deden. De opluchting was groot toen ze weer stabiel was.”
Roelands werkt op de afdeling Patiëntenbetrekkingen van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Deze afdeling is uniek in Nederland, ooit begonnen als ondersteuning voor de familie van hartpatiënten die worden geopereerd. Inmiddels worden de naasten van alle soorten IC-patiënten er opgevangen. “Als mensen binnenkomen na een heftig ongeval of met spoed geopereerd moeten worden aan een aneurysma of aan hun hart, gaat alle aandacht natuurlijk uit naar de patiënt”, vertelt Roelands. “Maar voor de familieleden is het ook ­ontzettend heftig. Gaat ze het wel redden? Wat zijn ze aan hetdoen? Wat zullen de gevolgen zijn? Wij kunnen ze niet altijd geruststellen, maar wel uitleg geven.”

lees verder

Bron: Plusonline.nl