Lotgenotendag Aortadissectie is genieten

Op 19 september 2018 kwamen lotgenoten, familieleden en vrienden bijeen voor de Lotgenotendag Aortadissectie. Het was al weer de derde lotgenotendag die door de Aortadissectiegroep, in samenwerking met de besloten facebook groep Leven na/met Aortadissectie, georganiseerd werd door Connie van Bemmel, Roelie Pomstra en Deborah Keukens. Deze keer waren we te gast in het sfeervolle restaurant Herperduin te Herpen. De eigenaar Fred van Dorst had hiervoor geheel belangeloos zijn restaurant beschikbaar gesteld.

 

De opkomst overtrof die van vorig jaar. Zo’n 80 lotgenoten en naasten stroomden binnen. Door het mooie weer was het heerlijk vertoeven op het terras. Al gauw was iedereen druk in gesprek.

 

Er waren 2 gastsprekers aanwezig te weten:
– Hanneke Oonk, Gezondheidszorgcoach. Zij gaf een presentatie over de IC en de gevolgen van de IC voor zowel patiënten (PICS) als naasten (PICS-F).
– Dr. Michel Verkroost, Cardio-thoracaal chirurg in het Radboudumc te Nijmegen. Hij gaf in zijn presentatie een uitleg over aortadissectie, maar richtte zich ook op de aanwezigen om hun vragen te beantwoorden.

Beide presentaties werden positief ontvangen en waren erg leerzaam.
Er was grote herkenning bij de klachten die door Hanneke Oonk genoemd werden en vallen onder Post Intensive Care Syndroom (PICS), waarbij zij ook aandacht besteedde aan de gevolgen die de naasten ondervinden van de heftige gebeurtenissen op de Intensive Care, het Post Intensive Care Syndroom-Family (PICS-F).
Michel Verkroost gaf een kijkje achter de schermen wat er gebeurt vanaf het moment dat er een patiënt met een (mogelijke) aortadissectie binnen gebracht wordt in het ziekenhuis tot aan de operatie. De opvang van de familie is daarbij van groot belang. De vragen van de aanwezigen hadden zowel betrekking op de type A als B dissectie. Bij de vraag naar de verwachting van nieuwe ontwikkelingen in de toekomst werd ingegaan op een intensievere toepassing van de stent. Interessant was om te horen dat er momenteel onderzoek wordt gedaan wat er de oorzaak van is dat de ene rest-dissectie wel dilateert (wijder wordt) en de andere niet.

We kijken terug op een geweldig mooie dag, die de onderlinge band heeft versterkt en waar we met z’n allen veel aan hebben gehad.

Tot volgend jaar, Connie, Roelie en Deborah

 

Met dank aan de fotografen Toon, Joyce en Peter.