Endoprothese

Bij voormalig dakdekker Nico Dupont is een endoprothese geplaatst. Dat is een kunststof prothese ter vervanging van een inwendig lichaamsdeel, zoals een hartklep, bloedvat, bot of gewricht. Nico kreeg een kunststof bloedvat in zijn verwijde aorta. Hoe ingrijpend was dat voor hem?

Hoe werkt de aorta normaliter?
De aorta of lichaamsslagader is de grootste slagader van het lichaam en heeft normaal een doorsnee van ongeveer twee centimeter. De aorta loopt vanuit de linkerhartkamer omhoog en maakt iets hogerop een bocht naar links. Daar ontspringen twee slagaders die de hersenen en armen van bloed voorzien. Na deze bocht loopt de aorta via de borst- en buikholte naar beneden. De aorta in de borstholte voorziet het ruggenmerg van bloed; het deel in de buikholte voorziet de nieren, lever, darmen en ook het ruggenmerg. Uit de aorta in de onderbuik ontspringen twee slagaders die de benen van bloed voorzien.

De diagnose van Nico’s verwijde aorta
Nico had een verwijde aorta onderaan zijn nek, bij de splitsing naar de twee slagaders. Hoe kwam hij daarachter? “Een aantal jaren geleden heb ik een heupprothese gehad. De arts heeft toen opgemerkt dat mijn aorta op termijn op springen stond.” Normaal is de aorta twee tot drie centimeter wijd. Op springen staan betekent dat de aorta een wijdte van vijf tot zes centimeter heeft. “Vergelijk het met een fietsband die versleten is. Daar komt een bult op en die knapt. Dan stroom je vol met bloed en dat is dodelijk.”

Dupont ging jaarlijks op controle om te checken hoe wijd zijn aorta was. “Toen mijn aorta bijna zes centimeter wijd was, werd ik een tijdbommetje en moest er ingegrepen worden. De artsen willen zo’n endoprothese niet te snel plaatsen. Overigens kan de aortaverwijding ook op een andere manier geopereerd worden, maar dan ben je langer in het ziekenhuis en loop je meer risico.”

Plaatsing van de endoprothese
De endoprothese werd bij Nico via een slagader in de lies zijn lichaam ingebracht en naar boven gebracht, tot aan zijn nek. “Dat klinkt heel heftig, maar ik heb er niets van gemerkt. Je bent in totaal ongeveer anderhalf uur op de operatiekamer onder algehele narcose. Ik werd voorafgaand aan de operatie ’s ochtends goed voorbereid op de narcose, na de operatie mocht ik uitslapen en daarna naar mijn kamer. Ik was blij dat ik wat te eten kreeg en ’s nachts stond ik alweer voor het toilet om te plassen.” Na vier dagen mocht hij naar huis. “De wond moet namelijk geheeld zijn en je moet koortsvrij zijn. Daarom blijf je vier dagen in het ziekenhuis voor controle.” De eerste weken mocht hij geen zware dingen aanpakken. Hij moest rustig aan doen om goed te herstellen.

Het leven na de operatie
Nico is na de plaatsing van de endoprothese vrij snel hersteld. “Het is nu alweer bijna een jaar geleden. Ze gaan binnenkort met een stent controleren hoe de endoprothese erin zit en of hij overal goed zit. Soms zijn er namelijk nog nabloedingen.” Over zijn ervaringen en kwaliteit van leven zegt Dupont: “Ik heb een beetje ander gevoel in mijn benen, een gevoel dat ik niet exact kan omschrijven. Ik vermoed dat ze ook in de buurt van de zenuwen komen tijdens zo’n behandeling, maar dat weet ik niet zeker. Ik weet alleen dat ik met lopen gewoon een iets wat ander gevoel heb. Maar al met al ben ik zeer goed geholpen.”

  • Bron Mijn gezondheidsgids