Niet meer roken

“Als artsen zien we veel te vaak patiënten in het eindstadium van hun ziekte. De overheid staat aan het begin.” Dink Legemate, hoofd chirurgie van het AMC en vaatchirurg staat voor de antirooklobby. “We willen een rookvrije generatie.”

“De helft van de patiënten die ik in mijn praktijk zie hebben ernstige ziektes aan hun vaten als gevolg van roken. Denk aan afgesloten bloedvaten in het been waarbij tenen en voet soms afsterven, gescheurde aneurysma’s (een slagader die is verwijd) en vernauwde halsslagaders waardoor iemand een beroerte kan krijgen.  Wat ik in mijn praktijk zie is het eindstadium na een leven lang roken. Slechter kan het niet worden – dan volgt de dood.” Dink Legemate,  hoofd chirurgie van het AMC en vaatchirurg schetst het sombere beeld van de verstokte roker.

Lees verder