Monique over haar revalidatietraject

In de nacht van 4 op 5 april 2014 ben ik geopereerd aan een acute aortadissectie type A. Ongeveer 3 maanden later kwam ik in aanmerking voor een hartrevalidatieprogramma. Het was een algemeen programma, gericht op hartpatiënten die bijvoorbeeld een bypass hadden gekregen, waardoor niet alles aansloot op mijn situatie. Gelukkig kreeg ik ook redelijk veel informatie waardoor ik er toch nog veel aan heb gehad.

Voor we konden starten, werd ik eerst onderworpen aan een fietsproef. De resultaten  hiervan waren van belang om goed met de revalidatie te beginnen.

Het revalideren bestond uit wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer 3 uur. Tijdens de eerste helft van elke bijeenkomst werd er een onderwerp besproken, zoals:

  • medische informatie en risicofactoren (door een cardioloog)
  • leefstijlvoorlichting rond hartziekten (door leefstijltrainers)
  • gezonde eet- en drinkgewoontes (door een diëtist)
  • medische en maatschappelijke gevolgen van hartziekten (door een maatschappelijk werker)

Uiteraard kregen we ook veel informatie en tips mee naar huis. Met vragen kon je altijd terecht bij een van de begeleiders.

De tweede helft van elke bijeenkomst bestond uit sporten, in het begin alleen op de hometrainer. Voor en na het sporten werd de bloeddruk gemeten door een verpleegkundige. De hartslag werd constant gecontroleerd. Later in het programma werden deze oefeningen ook uitgebreid met zaalsport. Door middel van balsporten en oefeningen werd de conditie verbeterd. Dit alles onder het toeziend oog van het medisch personeel.

De gehele revalidatie heeft zo’n 12 weken geduurd waarbij alle aspecten die op dat moment van belang waren ook wel aan de orde zijn gekomen. Ik moet zeggen dat ik redelijk goed voorbereid aan het tweede gedeelte van mijn leven ben begonnen, mede dank zij de revalidatie.