Mijn reis naar de Dam tot Damloop als hartpatiënt (deel 2)

Nancy Evers (54) is hartpatiënt en aan het trainen voor de Dam tot Damloop. In een serie van drie blogs deelt ze haar ervaringen.

Ik zit nu een aantal weken voor de Dam tot Dam loop en ik lig gelukkig op schema! Doordat ik al een aantal jaren hardloop weet ik wat mijn lichaam prettig vind en wat niet. Alleen heb ik nog nooit de 16 kilometer gelopen. Zo blijf je dus nieuwe dingen ontdekken. Hoe mooi is dat?

Mijn hele leven ben ik al redelijk sportief geweest. Na mijn openhartoperatie had ik alleen geen flauw idee waar ik nog toe in staat zou zijn. Wat mag ik wel? Wat mag ik niet? Zijn mijn medicijnen van invloed op het sporten? En hoe zit het met mijn pacemaker? Uiteindelijk kunnen doktoren van alles zeggen maar een lichaam is geen exacte wetenschap, dus zul je bepaalde zaken proefondervindelijk moeten ondergaan!

Na mijn ontzettende dip besloot ik dat er nog genoeg is om voor te leven. Na mijn hartrevalidatie ben ik gaan zwemmen. Medisch zwemmen, want dan houden ze je goed in de gaten. Deze dame heeft alleen twee knopjes: aan en uit. De zwemleraar heeft me echt moeten afremmen. Ik ging te snel! Binnen de kortste keren stond ik in de sportschool en deed ik met verschillende disciplines mee. Heerlijk vond ik het. De aangekomen kilo’s vlogen eraf (en nog meer) en had echt de smaak te pakken.

Mijn man heeft mij uiteindelijk besmet met het hardloopvirus. Eerst ben ik gaan trainen voor de 5 kilometer en deed ik mee met diverse wedstrijden. Daarna de 8, de 10 en nu dan de 16….
Ik heb een fulltimebaan en het combineren is een uitdaging. Twee keer per week sta ik om 6 uur op om te lopen. Als ik dan op kantoor kom zit mijn lichaam nog vol endorfine. Heerlijk! Het geeft zo’n positief gevoel dat ik mijn dag kan beginnen met heel veel energie!!

Mijn trainingsschema bevalt mij erg goed. Het gaat niet op tijd maar geeft me de ruimte om mijn eigen pace te lopen. De korte afstanden loop ik gemiddeld op een pace tussen de 6 en de 6.20. Wat is een pace? Een pace van 6 geeft aan dat je over 1 kilometer hardlopen 6 minuten doet oftewel 10 per uur. De langere afstanden loop ik gemiddeld tussen de 6.25 en de 6.40. Ik hoop mijn 16 kilometer binnen de 1.45 te lopen.

Alleen al het idee dat ik deze afstand mag lopen, alle festiviteiten mee mag maken (want de Dam tot Dam loop is 1 groot feest!) geeft mij zo een mooi gevoel. Natuurlijk is mijn leven anders gelopen dan ik mij had voorgesteld. Maar hé, je kunt in het verleden blijven hangen, maar vooruit kijken heeft mij gebracht waar ik nu ben. Ik voel me geweldig, ik heb een lieve kerel, een toffe baan en ga binnenkort de Dam tot Dam lopen!

De laatste blog gaat over de wedstrijd zelf. Ik hoop dat jullie 17 september om 11.00 uur aan mij denken. Dan ga ik beginnen aan de 16 kilometer!

Bron: Hart en Vaatgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *