Goed voorbereid op vakantie met je hart- of vaataandoening

Heeft jouw hart- of vaatziekte invloed op je vakantie? Die vraag stelden we aan de leden van ons Hart&Vaatpanel. Twee op de vijf leden geeft aan dat hun hart- of vaataandoening inderdaad van invloed is op de vakantie. Als meest belemmerend wordt beperkte energie genoemd. Daarnaast zorgen medicijnen, zoals bètablokkers, voor beperking van de inspanningsmogelijkheden. Behalve veel antwoorden op onze vragen, kregen we ook allerlei vragen terug over op vakantie gaan met een hart- of vaataandoening. We legden een aantal van die vragen voor bij onze Infolijn en we vroegen de ANWB Alarmcentrale om goede tips en trucs.

Is vliegen met een hart- of vaatziekte gevaarlijk?

In een vliegtuig is de lucht ijler dan normaal. Je krijgt minder zuurstof binnen. Hierdoor is er iets minder zuurstof beschikbaar voor organen en spieren. Een gezond lichaam past zich aan door bijvoorbeeld de hartslag te versnellen. Voor hart- en vaatpatiënten, die klachten hebben in rust of bij matige inspanning, kan dit (zeker bij een lange vlucht) problemen opleveren. Overleg daarom altijd met de behandelend (huis)arts of er bezwaren zijn tegen een vliegreis.

Welke medische informatie neem ik mee op vakantie?

Hartpatiënten kunnen een uitdraai van het meest recente ECG meenemen. Daarnaast is een beschrijving van de medische toestand handig, liefst met een vertaling in het Engels of in de taal van het vakantieland. Denk daarnaast aan je ICD-pas, pacemakerpas en informatie van de trombosedienst. In het Europees Medisch Paspoort (EMP) kun je gegevens over je medische achtergrond en medicijngebruik noteren. Het EMP is opgesteld in elf Europese talen en is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij veel apotheken, GGD’s en sommige (reis)boekhandels. De ANWB Alarmcentrale laat weten dat je een medicatiepaspoort bij de apotheek kan aanvragen. In dit paspoort staat de naam van het medicijn die in Nederland gebruikelijk is, maar ook de naam van de werkende stof. Dat is handig op het moment dat je onverhoopt te kort komt, of wanneer je een arts in het buitenland moet bezoeken.

Hoe zit het met trombose en reizen?

In Nederland kun je voor controle naar een trombosedienst in de buurt van je vakantieverblijf. Wanneer je naar het buitenland gaat, overleg dan op tijd met de trombosedienst. Het is vaak mogelijk om bloed in een ziekenhuis te laten controleren. Reizigers die langer dan vier uur reizen, vooral bij vliegreizen, krijgen het advies elke twee tot drie uur oefeningen te doen van de kuitspieren en/of een stukje te lopen. Draag verder geen knellende kleding of schoenen.

Kan ik alle vaccinaties gewoon krijgen?

Op reis kan een reizigersvaccinatie nodig zijn. Informeer minstens zes weken voor vertrek welke inentingen nodig zijn. Mensen met hart- en vaatziektes kunnen niet alle vaccinaties zonder bezwaar nemen. Sommige medicijnen kunnen hartklachten als bijwerking geven en soms moet de antistolling worden aangepast. Geef daarom altijd aan dat je een hart- of vaataandoening heb bij het bespreken van de vaccinaties. Dit kan bij de GGD of bij je huisarts.

Mogen mijn medicijnen mee in de handbagage?

Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen in je handbagage zitten. Op verzoek moet je een doktersrecept kunnen overhandigen of aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. Voor de douanecontrole in het buitenland is het verstandig een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen. Verder wordt aanbevolen ruim voldoende medicijnen mee te nemen. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij wanneer je twijfelt of je spullen mee mogen in de handbagage.

Worden ziekenhuiskosten in het buitenland vergoed?

Annelies Tichelaar van de ANWB: “Bel eerst je verzekeraar of de Alarmcentrale bij doorverwijzing naar een ziekenhuis. Dan wordt duidelijk of het ziekenhuis zaken doet met de alarmcentrale of de verzekeraar. Als dat niet het geval is, zal worden verwezen naar een ziekenhuis waar wel afspraken mee gemaakt zijn. Daarnaast is het handig om bij de zorgverzekering een EHIC (European Health Insurance Card) aan te vragen. In veel Europese ziekenhuizen geldt dit als verzekeringsbewijs, zodat er voorafgaand aan de behandeling geen gedoe over de verzekering kan ontstaan.” Let op: dit betekent niet dat je niets hoeft te betalen. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij je zorgverzekeraar. Deze bepaalt vervolgens aan de hand van jouw (reis)verzekering welke kosten voor jouw eigen rekening zijn.

bron: De Hart&Vaatgroep