Roelie over haar revalidatietraject

Ik heb op 26-12-2014 een type A dissectie gehad waarop een spoedoperatie volgde. In maart 2015 heb ik vervolgens een uitnodiging gekregen voor de informatiemodule hartrevalidatie. Tijdens mijn verblijf in het UMCG werd ik al geattendeerd op hartrevalidatie. Ik was gelijk enthousiast, omdat ik al het mogelijke wilde doen om weer zo snel mogelijk beter te worden.

Tijdens deze informatiedagen gaven de volgende behandelaars uitleg en informatie:

  • casemanager
  • verpleegkundig specialist Cardiologie
  • psycholoog/maatschappelijk werker
  • diëtist
  • arts
  • fysiotherapeut/bewegingsagoog

In maart heb ik het intakegesprek gehad. De intake bestaat uit een gesprek met de arts, ECG, fietstest en een gesprek met de fysiotherapeut of bewegingsagoog. Daarna volgt er een teamoverleg waar wordt besloten wat het beste behandelprogramma is. Gemiddeld duurt een revalidatie 8 tot 12 weken. Mijn revalidatietraject is op 12 weken vastgesteld.

Mijn doelen/verwachtingen van de revalidatie waren:

  • weten wat kan en mag
  • onzekerheidsreductie
  • oppakken van sport
  • werk hervatten.

Een voorbeeld van zo’n revalidatiedag zag er zo uit:
08:15-00:15 bew. geor. therapie in de sporthal
10:00-10:45 lichamelijke bewustwording
08:15-09:15 bew. geor. therapie in de sporthal
10:00-10:45 cardio fitness in de sporthal.

Er zijn voldoende momenten waarop tussentijds de vorderingen worden geëvalueerd. In de laatste periode wordt er toegewerkt naar ontslag. Ook volgt er weer een fietstest. Zo kun je heel goed meten of je daadwerkelijk een verbetering kunt zien. Bij mij was sprake van 18% verbetering. Ook krijg je adviezen over je maximale hartslag bij inspanning. De bloeddruk werd ook gemeten tijdens het sporten. Alle oefeningen en tijdsduur/wattage tijdens de fitness zijn vastgelegd op een schema, zodat je na de revalidatie er op je eigen sportschool mee verder kan.

Tijdens de laatste weken van de revalidatie heb ik ook nog meegedaan met het programma H.O.C. (hart onder controle). Wanneer iemand is geconfronteerd met hartproblemen, dan krijgt hij van de cardioloog vaak het advies om wijzigingen in zijn leefstijl aan te brengen. Het komt vaak voor dat mensen zich door de hartproblemen onzeker voelen. In het H.O.C. programma leer je allerlei lichaamssignalen, die het gevolg kunnen zijn van spanning, onzekerheid, lichamelijke inspanning, stress, geïrriteerdheid enz. herkennen en beïnvloeden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit stukje het minst leuk vond. Er werden vaak ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen gedaan. Ook lichaamsbewustwording is een onderdeel van de training.

Concluderend kan ik zeggen: doe de hartrevalidatie als die je wordt aangeboden. Ik hoopte natuurlijk dat er nog andere patiënten in mijn groep waren met een dissectie, maar dat was helaas niet zo. De groep bestond uit 6 mensen en de meesten hadden een hartaanval of andere operaties aan hun hart ondergaan. Je wilt toch graag situaties vergelijken en praten over ervaringen.

Ik vind het revalidatietraject erg nuttig en heeft mij in ieder geval geholpen met het verbeteren van mijn lichamelijke conditie. Ik heb minder angst voor inspanning, omdat ik weet wat mijn maximale waarden mogen zijn. Natuurlijk vraag je jezelf nog vaak genoeg af of je niet te zware oefeningen doet. Je probeert je echter zo goed mogelijk aan je leefregels en adviezen te houden.